Στον υγρό τάφο του υφεστίου, ψάχνουν τα μυστικά της Μινωικής έκρηξης, σε βάθος 400 μέτρων. Ξετυλίγετε ιστορία χιλιάδων χρόνων - videoΤρυπούν το βυθό της Σαντορίνης για τα μυστικά της έκρηξης που κατέστρεψε τον Μινωικό πολιτισμό: Τεράστια επιστημονική αποστολή.
Η N.A.S.A χρηματοδότησε έρευνα στο βυθό της Σαντορίνης το Νοέμβριο του 2019.
Αναλυτικότερα, διεθνής αποστολή που αποτελούνταν από 30 επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Αυστραλία και τη Γερμανία, υποστηριζόταν επιχειρησιακά από το ελληνικών συμφερόντων πλοίο DP-2 CLV Ocean Link της εταιρείας Maritech International.
Σκοπός της NASA ήταν να δοκιμάσει νέες και «έξυπνες» τεχνολογίες με αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (Autonomous Underwater Vehicles – AUVs), που τις επόμενες δεκαετίες προορίζονται να αξιοποιηθούν για την εξερεύνηση εξωγήινων ωκεανών σε μακρινούς δορυφόρους του Δία και του Κρόνου, όπως ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη, όπου θα αναζητηθούν υποθαλάσσια ίχνη ζωής σε ακραία, αχαρτογράφητα και πιθανώς επικίνδυνα περιβάλλοντα.
ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ Η N.A.S.A ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΒΥΘΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ;;;;
Στο πρόγραμμα, που στόχευε στη βελτιστοποίηση της τεχνολογίας των ρομποτικών ανιχνευτικών μέσων, συμμετείχαν:
- το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης με επικεφαλής τον Δρ. Ρίτσαρντ Καμίλι, ο οποίος είναι και ο αρχηγός της αποστολής,
- το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ),
- το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν,
- το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ,
- το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και
- το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Ι.ΘΑ.Β.Β.ΥΚ.) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Νέα παγκόσμια «επιστημονική» αποστολή ετοιμάζεται να ερευνήσει το βυθό της Σαντορίνης.
Τεράστια τα μυστικά που κρύβει ο βυθός του Αιγαίου... σπάνια πετρώματα, πανίσχυροι ενεργειακά γεωδαιτημένοι χώροι, αρχαιολογικά αντικείμενα και πολλά άλλα...
Όλοι θυμόμαστε τον Ζακ Ιβ Κουστό ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για το γεγονός ότι πόντιζε ισραηλινές αρχαιότητες ανοικτά της Κρήτης για να παρουσιάσουν στην συνέχεια τον πολιτισμό των Μινωϊτών ως εβραϊκό, στα πλαίσια των γνωστών πρακτικών , των “διαφόρων κέντρων”, που προσπαθούν διακαώς με διάφορες ανθελληνικές ψευδοθεωρίες να παραχαράξουν την Ιστορία και να υποβαθμίσουν τον Ελληνικό Πολιτισμό , εμφανίζοντας τον ως ένα πολιτισμό δανεικό από την Ανατολία!
Συνολικά, 30 κορυφαίοι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία φθάνουν στην Ελλάδα με ειδικό ερευνητικό σκάφος που θα ξεκινήσει από την Ισπανία, θα τρυπήσουν τον πυθμένα της θάλασσας σε βάθος σχεδόν 400 μέτρων και θα προσπαθήσουν να ανασυνθέσουν την ιστορία χιλιάδων χρόνων. «Στόχος» τους είναι να κατανοήσουν τι είναι αυτό που ρυθμίζει τις εκρήξεις του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης, να προβλέψουν τη μελλοντική του δραστηριότητα και τις επιπτώσεις του σε μια περιοχή την οποία επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως.
Η αποστολή εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 10 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης Ωκεανών (International Ocean Discovery Program – IODP), το οποίο παρέχει έγκριση υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις σε τέτοιου είδους ερευνητικές αποστολές.
Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα που θα φέρει το κυκλαδίτικο νησί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο αναμένεται να καταφθάσουν για να καλύψουν το γεγονός, ενώ με το πλοίο «JOIDES Resolution», το οποίο αποτελεί το πιο προηγμένο σκάφος ερευνητικών γεωτρήσεων που έχει επισκεφθεί ποτέ τη χώρα μας, θα συνδέονται online φοιτητές από κάθε γωνιά της Γης αλλά και μαθητές από τη Σαντορίνη και την Αμοργό για να «ξεναγηθούν» σε αυτό εν ώρα δράσης.
Ενδεικτικό της προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτει το σκάφος είναι ότι φέρει ενσωματωμένο εξειδικευμένο εργαστήριο, στο οποίο οι επιστήμονες θα αναλύουν επί τόπου, 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, τους πυρήνες από τα ιζηματογενή πετρώματα που θα ανασύρουν από τον βυθό, εξάγοντας αυτομάτως συμπεράσματα για τη συνέχιση της έρευνας – μια δυνατότητα την οποία παρέχουν πολύ λίγα ερευνητικά πλοία.
«Εχουμε πάρα πολλά ερωτήματα και θα προσπαθήσουμε να λάβουμε απαντήσεις», λέει η επιστήμονας που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Αποστολή 398, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Παρασκευή Νομικού, η οποία έχει ερευνήσει επισταμένως τη θαλάσσια γεωλογία της περιοχής της Σαντορίνης, και διευκρινίζει: «Για παράδειγμα, πώς συνδέονται οι ηφαιστειακές εκρήξεις με τα ρήγματα της περιοχής; Τι βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο του ηφαιστειακού συμπλέγματος πέρα από όσα γνωρίζουμε από τη χέρσο; Επίσης, θέλουμε να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες για τη δυναμική της μεγάλης μινωικής έκρηξης, για την ποσότητα και τη σύσταση της τέφρας που εκλύθηκε στη θάλασσα, να λάβουμε χρονολογίες και να μάθουμε πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Και βεβαίως, μελετώντας το παρελθόν, κατανοούμε το παρόν και προβλέπουμε μελλοντικές εκρήξεις».
File Photo Η διεθνής ωκεανογραφική αποστολή που θα εξερευνήσει το ηφαιστειακό συγκρότημα Σαντορίνης – Κολούμπου – Χριστιανών θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 6 Δεκεμβρίου 2022 Screenshot via YouTube video Raj World
To πλοίο έχει πραγματοποιήσει ξανά έρευνες σε ηφαίστεια
Ηφαιστειακό συγκρότημα
Αυστηρή αξιολόγηση
ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΜΑΚΕΤΑ: ℗ 2021 - ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δ. |
Η «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» αναγγέλλει σε όλους τους πολίτες ότι διαθέτει στην διαχείρισή της ακίνητα για την δημιουργία αυτόνομων τοπικών οργανισμών «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» και προσκαλεί τους πολίτες για την επάνδρωσή τους.
YouTube – Channel: EN NEA – WEB TV
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: